Varje sommar i stugan har morfar, så länge jag kan minnas, gått ut i trädgården med sina stora gummistövlar och plockat fläderblommor till sin egen saft. Jag kommer ihåg hur otåliga vi var. Varför, morfar, ska saften stå under huset i flera dagar?! Vi vill ju ha saft nu! Men det är ju så, den som väntar på nåt gott…
Ca 4 flaskor
Ingredienser:
– ca 70 klasar fläderblommor
– 3,5 L vatten
– 3 kg socker
– 8 tsk citronsyra
– 6 citroner
Gör såhär:
1. Skölj blommorna rena från insekter och låt sedan vattnet rinna av. Lägg blommorna i en stor bunke eller gryta.
2. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Tillsätt sedan citronsyran.
3. Skölj citronerna. Riv citronskalet grovt, skiva citronerna och lägg allt över blommorna.
4. Häll sockerlagen över blommorna.
5. Låt stå svalt, i t.ex. kylen eller källaren i tre dygn. Rör om lite varje dag.
6. Ställ grytan på spisen och låt saften koka upp en sista gång. Plocka ur blommorna och citronerna innan du häller av saften genom en silduk.
7. Tappa upp saften i väl rengjorda flaskor med bra förslutning. (Jag brukar diska flaskorna och sedan fylla dem med kokande vatten ända upp till kanten. Sedan tömmer jag dem och fyller på med saften medan flaskorna och saften ännu är varma.) Förvara i kyl eller frys in saftflaskorna.
Saften är också jättegod att frysa och servera som sorbet!
2 Comments
Hej Sara! Vilken fin blogg!
Tips: blanda någon dl saft med tex rabarber och röda vinbär när du gör en smulpaj! Jag gjorde det häromdagen och den blev mycket uppskattad! Med vänlig hälsning, Diana
Tack så mycket Diana! :) va kul med bak-tips! Det ska jag prova. Låter supersmarrigt!