Detta är kanske världens bästa kakrecpet! Det går inte misslyckas och de blir sådär krispiga men sega och supergoda som cookies ska vara! Ett megasmart tips är forma degen som en rulle och förvara i frysen. Jag brukar lägga degen på ett bakplåtspapper och rullar den sedan till en avlång cylinder inuti pappret som jag sedan sätter påsklämmor på i varsin ände. På så sätt behöver jag inte göra kakor av hela degen på direkten! När det är dags för fika är det bara att ta fram rullen, skära så många skivor man behöver och hysta in i dem ugnen i 8-10 minuter. Nybakade kakor på momangen!
Ingredienser:
2 ägg
1 dl socker
4 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
200g smält smör
6 dl havregryn
300g mörk blockchoklad
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Blanda ner farinsocker, socker och vaniljsocker och rör om tills det blir krämigt.
3. Vispa äggen lätt och blanda ner i sockerblandningen.
4. Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat och salt i en skål.
5. Tillsätt mjölblandningen till sockerblandningen och arbeta ihop till en kakdeg.
6. Hacka chokladen i grova bitar och blanda ner i kakdegen. Det kan vara lättast att knåda in chokladen för hand.
7. Täck ugnsplåtar med bakplåtspapper. Rulla små bollar av degen och lägg ut på plåtarna. Tryck till dom en gång med tummen så de blir platta (kakorna flyter ändå ut i ugnen så de behöver inte plattas till för mycket).
8. Grädda mitt i ugnen i ca 8-12 minuter beroende på hur stora kakorna är.
No Comments