Detta är världens bästa efterrätt om man ska bjuda någon med allergier. De flesta jag känner (och jag känner många med allergier) kan äta denna goding! Det är en bärpaj utan ägg, utan vete (inga sädesslag alls), utan mjölk, utan soya och utan nötter (så längre kokosnötter inte gills). Och ändå blir den supergod, på riktigt!
Det bästa med svensk sommar är att vi kan laga mat och baka av de råvaror som naturen har att bjuda på för tillfället. Häromdagen var jag, Johanna och Sofia ute och plockade blåbär. Vi fick ihop ca 7 liter! Det är verkligen ett blåbärsår i år.
Ingredienser:
2 msk krossade linfrön + 2 dl vatten
3 dl socker
3 dl Maizena majsstärkelse
½ dl potatismjöl
1 tsk FiberHusk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g mjölk- och soyafritt margarin
1 dl kokosgrädde
ca 4 dl blåbär
1/2 dl kokos till formen
Kokosflarn och blåbär till garnering
Gör såhär:
1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Koka upp vatten och krossade linfrön, låt koka 3-4 minuter tills stärkelsen gjort det till en smet. Ställ åt sidan och låt svalna. Smält sedan margarinet och låt det svalna.
2. Sikta ihop majsstärkelse, potatismjöl, FiberHusk, bakpulver och vaniljsocker i en egen bunke.
3. Vispa socker och linfröavkok med elvisp så gott det går tills det blir fluffigt. Vispa därefter på låg hastighet ner Maizenablandningen, det smälta margarinet och kokosgrädden tills det blir en slät smet.
4. Smörj en form med avtagbar kant med olja eller margarin och bröa den med kokos. Slå upp smeten i formen och fyll mitten med blåbär. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills den blivit fast, fått en lite gyllene färg och en knäckig yta.
Servera kakan med valfritt tillbehör. Jag serverade denna med havre-vaniljsås!
Och glöm inte det viktigaste av allt! Bra fikasällskap!
Här har vi världens bästa Mormor och morfar! <3 Hoppas ni har en fin fredag allihopa! Puss&Kram
No Comments